ZeeLand & Meer
27 juni 2024Heb je onlangs de uitzending van Bed & Breakfast op omroep MAX gezien? Daaraan deden Gert en Marieke van B&B ZeeLand & Meer mee. Ze runnen hun B&B (en meer) nu ruim drie jaar. En hoe!
“Ooit wilden we eens iets samen opbouwen”, begint Marieke. “Op een dag viel alles gewoon samen. De kinderen waren het huis uit, deze mooie boerderij kwam op ons pad en financieel kon het.” Dat dit alles in 2020, midden in de coronaperiode gebeurde, deerde niet. “Mensen mochten nog wel naar een B&B en ons ontbijtconcept, met ontbijtkistjes, werkte prima op 1,5 meter afstand.”
Ook kookstudio en vergaderlocatie
Inmiddels zijn naast de B&B ook de kookstudio en vergaderlocatie geopend. Dat klinkt als een flinke operatie, wetende dat Gert en Marieke beiden ook nog een parttime baan hebben. “Maar ZeeLand & Meer voelt niet als werk. Natuurlijk, het poetsen van de kamers wel, maar al het andere gaat tussen neus en lippen door.”
ZeeLand & Meer op tv
Is de keuze om mee te doen aan het tv-programma Bed & Breakfast ook tussen neus en lippen door gemaakt? “Nee. We waren al vaker gevraagd, maar hielden de boot af omdat, nou ja, het is nogal wat, met al die camera’s op je gezicht. Maar dit keer besloten we het toch te doen omdat we meer Nederlanders wilden bereiken. Gemiddeld kwamen zo’n 60% van onze gasten namelijk uit Duitsland, 30% uit België en maar 10% uit Nederland. Na de uitzending van 21 mei zagen we direct een stijging in boekingen van Nederlandse gasten.”
Hier houden we het rustig
Dat is niet verwonderlijk. Het programma was een regelrechte promotiefilm voor ZeeLand & Meer. Gert en Marieke werden overladen met complimenten over hun B&B. “Het mooiste compliment vond ik dat ze het zo mooi en lekker rustig vonden hier. Dat is ook wat we altijd zeggen: je kunt in Zeeland altijd de drukte opzoeken, maar hier houden we het rustig. We willen dat onze gasten hier echt tot rust kunnen komen.”
Hoge verwachtingen
Dat komen ze & meer. De ruim 400 gasten die online een review achterlieten, beoordelen ZeeLand & Meer met een 9.6! “Daar zijn we trots op, maar tegelijkertijd schept het ook verplichtingen. Je moet bij je volgende gasten aan heel hoge verwachtingen voldoen”, relativeert Marieke.
Forse investering
Zelf leggen Gert en Marieke zich niet te hoge eisen op als het gaat om de winstgevendheid van hun onderneming. “We hoeven er niet van te leven, want we hebben allebei nog een baan. We willen vooral inkomsten genereren om de investering terug te verdienen. Die was natuurlijk fors, maar dat wisten we van tevoren. Toch krijg je daarin nog met verrassingen te maken. We dachten bijvoorbeeld aan een brandveiligheidssysteem zo’n 7.500 euro kwijt te zullen zijn, dat werd 21.000 euro.”
Nieuwe accountant
Een goede adviseur die je bij dit soort zaken begeleidt, is erg welkom. “Dat is het zeker, maar bij onze vorige accountant kregen we niet de ondersteuning die we zochten. Een vriendin van me had de overstap naar een andere accountant gemaakt, naar Simonse & Geus. Dus legden we daar ook eens contact mee.”
Blij met keuze voor Simonse & Geus
Het klikte direct. “Aubert kwam bij ons thuis langs; dat vonden we al bijzonder en fijn. Hij liet duidelijk zien waar we bij S&G op konden rekenen. Goede begeleiding, jaarlijkse gesprekken ‘ben je nog goed bezig?’ en hij had het zelfs over bedrijfsoverdracht: wanneer wil je met pensioen en hoe kun je dan met je bedrijf naar een goede overdracht werken? Kijk, daar heb je wat aan. Net als aan het nieuwe online boekhoudsysteem. Dat werkt veel makkelijker dan het vorige. We hebben eigenlijk niemand meer nodig; kunnen alles zelf. Echt een enorme vooruitgang dus. We zijn heel blij dat we naar Simonse & Geus overgestapt zijn.”
Nog lekker door
De komende tijd hopen Gert en Marieke nog waardevolle tips van Simonse & Geus te krijgen. “We gaan ons vierde jaar in, dus raken startersvoordelen kwijt. Ik heb er alle vertrouwen in dat ze met ons zullen meedenken, hoe we toch zo voordelig mogelijk kunnen ondernemen. Zo kregen we eerder ook al een goede tip van Aubert. Ons pand werd laatst namelijk getaxeerd voor zo’n hoog bedrag dat je het bijna zou willen verkopen. Maar Aubert wees ons op de fiscale consequenties en hoe we daarmee om kunnen gaan. Daardoor konden we een goed onderbouwd besluit nemen. Wat dat was? We gaan nog lekker een poosje door!”
Hoe ze dat doen? Kijk het programma Bed & Breakfast terug, of beter nog: bezoek de B&B, kookstudio en/of vergaderruimte en ervaar het zelf!