7 meest gemaakte fouten in boekhouding

21 november 2023

Je bent ondernemer en kunt de wereld aan ? Dus een beetje boekhouden moet ook wel lukken. Ik mag die instelling wel, eerlijk gezegd. Zelfvertrouwen is een groot goed. Alleen in dit geval… De praktijk bewijst dat boekhouden een vak is. Er zijn zóveel regels, fiscale haken en btw-ogen dat veel ondernemers die zelf hun boekhouding doen, de mist in gaan. Hierbij de 7 meest gemaakte fouten op een rijtje.

1.    Alle financiën op één hoop

Een veelgemaakte fout is dat zakelijke en privé-inkomsten en -uitgaven door elkaar gehaald worden. Bijvoorbeeld als je maar één rekening voor zakelijk én privé hebt of wanneer je regelmatig privé-opnames doet van je zakelijke rekening. Het overzicht in je boekhouding raakt dan compleet zoek.

2.    Mixing business with pleasure

Je gaat vast wel eens lunchen of dineren met een zakenrelatie. Trek je dan de volledige kosten af van je winst? Oeps, foute boel. Door het privé-element (ook als niet-ondernemer moet je eten) zijn de kosten niet volledig aftrekbaar en de btw zelfs helemaal niet. Sterker nog, er is een fiscale bijtelling van toepassing.

3.    Op Excel vertrouwen

‘Een boekhoudpakket kost geld, dus houd ik mijn boekhouding bij in Excel.’ Maar Excel is een spreadsheet, geen boekhoudpakket. De kans dat formules verloren gaan, regelingen niet meegenomen worden en je uiteindelijk teveel of te weinig belasting betaalt is groot.

4.    Losse inkoop – en bankadministratie

Je krijgt een factuur binnen en boekt deze netjes in je inkoopboek in, maar je vergeet op je bankrekening te controleren of de betaling ook werkelijk gedaan is of doet dit niet secuur genoeg. Hierdoor kan er van alles misgaan. Een dubbele boeking in je boekhouding waardoor je cijfers niet kloppen en de boeking dubbel meegaat in je btw-aangifte. Het overzicht kwijtraken van betaalde en openstaande facturen. Of facturen helemaal niet zien, met alle gevolgen van dien.  

5.    Investeringen in de kosten boeken

Investeringen in bedrijfsmiddelen boven de € 450,- worden door ondernemers vaak onterecht opgevoerd als kosten. Hiermee verlaag je je resultaat in één jaar en loop je mogelijk fiscale voordelen mis. Wat je eigenlijk moet doen, is deze investeringen activeren op je balans en in 5 jaar afschrijven. Je krijgt er dan ook investeringsaftrek over.

  1. Privékosten als zakelijk aanmerken

Brandstof-, onderhoud- en parkeerkosten voor de privéauto. Uitgaven voor werkkleding, een bril, sportabonnement en kappersbeurten. Ik zie ze vaak onterecht opgevoerd worden als zakelijke kosten. Check hier welke kosten je wel en niet als zakelijk mag zien. Waarschuwing: dat zijn er niet zo heel veel. Wel is het zo dat je € 0,21 per zakelijke kilometer mag declareren en kan het zijn dat een stukje btw soms aftrekbaar is. Dat kunnen wij voor je beoordelen.

7.    4 x ‘nee’ bij BTW

En tot slot, maar zeker niet de minst voorkomende fouten, zijn die met btw. Btw is een complex iets. Je hebt verschillende btw-tarieven, situaties waarin btw verlegd wordt en je kunt per abuis voorbelasting terugvragen terwijl ergens geen btw of een ander btw-tarief op zit. Bankkosten bijvoorbeeld, sponsorkosten voor lokale verenigingen, Evides-kosten (hoog/laag) of het toestellease-gedeelte van je telefoonrekening. Tegenwoordig zien we ook vaak fouten met energierekeningen in verband met het energieplafond. Tot slot kun je ook zelf verkeerde btw-tarieven in je facturen gebruiken voor bijvoorbeeld reiskosten.

Denk je nu ‘nee hoor, ik ben oké’, dan ben ik oprecht blij voor je! Denk je ‘oeps, dat herken ik’ of ‘oh, dat wist ik helemaal niet’, dan wordt het misschien eens tijd om te overwegen om je boekhouding toch (deels) door ons te laten doen. Het bespaart je foutkansen, stress en mogelijke boetes en levert je veel tijd en gemak op.